Carmelites missioneres. Comunitat de l’Escola de la Mare de Déu del Carme

Qui som?

La nostra història

El capellà D. Antoni Piñol, va ser l’encarregat de sol.licitar els serveis de les germanes carmelites. S’allotjaven a la torre del Senyor Soler, des d’on sortien per a exercir el seu apostolat, especialment amb malalts.

La gent del poble va demanar que les germanes es dediquessin també a l’educació i formació cristiana. Però, com passa sempre, no tothom estava d’acord. Algunes persones varen formar un grup contrari que va decidir acabar amb les germanes. Malgrat aquests actes la idea de fundar una escola va continuar endavant i es va poder comprar una part de la casa on ara hi som.

No tenim dades destacables fins l’any 1931 en què es va proclamar la República. Es va instaurar l’Associació de Pares de Família, per tal de poder salvar les escoles religioses. Degut a que es van cremar convents i esglésies les germanes van abandonar les cases i van anar a viure amb familiars i amics.

Passats dos anys i mig van poder tornar per començar de nou amb gran entusiasme i il·lusió, encara que les dificultats eren enormes perquè els hi mancava de tot. L'”Auxilio Social” els hi facilitava els aliments. L’alumnat anava augmentant dia a dia, i la Comunitat de germanes també. Per tant era necessari fer més gran l’escola. Es va transformar el galliner i d’altres dependències adaptant-les al màxim per poder donar cabuda a la quantitat de nens i nenes que volien entrar a la nostra escola. D’aquesta manera es va aconseguir disposar d’aules per a nens, separats de les nenes.

Però a Espanya arriba la guerra, es pateix durant tres anys la guerra civil fruit de la qual el govern passa a mans del general Franco i amb aquest canvi arriben noves lleis que van obligar a que els nens ingressessin a escoles masculines i per tant la nostra escola es va quedar només amb les nenes.

Molt posteriorment, ja sota la democràcia, l’any 89, la llei torna a establir l’escolarització de nens i nenes a les mateixes escoles. La demanda és ara encara més gran i cal fer noves ampliacions. Busquem terrenys al Prat però són escassos. Finalment trobem un que havia estat propietat de la Mare Elías, Carmelita Missionera filla de El Prat de Llobregat, on vàrem edificar un altre edifici. El nou edifici conegut amb el nom de C2 i situat al c/Narcis Monturiol 53-55 va ser inaugurat el 17 de novembre de 1993. Allà tenim 250 alumnes des de P3 fins a 2n E.Primària.

A l’edifici de sempre- conegut amb el nom de C1 les ampliacions i actualitzacions es succeeixen sense parar. Els alumnes han d’estar escolaritzats obligatòriament fins als 16 anys i fa falta més lloc. Es fa una ampliació amb un edifici del Carrer Doctor Robert. En aquesta ampliació s’aconsegueix fer una Sala de música i d’actes i dues aules. La inauguració d’aquesta ampliació es va fer l’any 2000 amb la plantada d’una olivera al pati com a símbol de pau. En l’edifici del C1 també es realitzaven cursos i algunes activitats del Centre de Promoció Social “Francesc Palau” durant molts anys quan no contaven amb edifici propi.

L’any 2006 celebrem el Centenari de la presència de les germanes Carmelites Missioneres a El Prat de Llobregat i de la nostra escola “Mare de Déu del Carme”. Un any de moltes celebracions i de gran ressò ren la nostra ciutat: Acte Inaugural al Teatre Modern, Cicle de Conferències amb tres xerrades a l’ Hotel d’ Entitats, Eucaristia a la Parròquia de St.Pere i St.Pau; Teatre “100 anys d’ història” al Teatre Modern, Sopar de Gala al Poliesportiu Estruch, Campanya Solidària, Exposició de fotografies i objectes al Casal de Cultura, Publicació del llibre dels 100 anys a càrrec del Sr.Josep Ferret, Festa del Pare Palau el 7 de novembre per a tots els alumnes al Canal Olímpic de Castelldefels.

La ciutat, les seves autoritats, exalumnes, famílies, germanes van mostrar un gran reconeixement per la tasca educativa i transmissió de valors humans i cristians de la nostra escola en la que s’han educat tants ciutadans. Són moltes les germanes que han passat per aquesta escola però la que va ser tota uns institució va ser la Gna.Maria Sans. Actualment encara hi ha una Associació d’Exalumnes de les més grans de l’escola fundada per ella.

Seguim oferint un projecte educatiu fet realitat dia a dia per tot els membres de la comunitat educativa amb una gran resposta de les famílies confirmada any rere any amb la gran demanda que té la nostra escola. Ara hem finalitzat el procés d’ampliació de l’ edifici en el lloc conegut com “la casa del mig” que suposa la segona fase del projecte d’ampliació de l’edifici de l’escola.

L’any 2011 vam celebrar el Bicentenari del naixement del Beat Francesc Palau (1811-2011), els 150 anys de la Congregació i els 100 anys de la nostra expansió missionera.

Qui en forma part

En aquests moments la comunitat de Carmelites Missioneres la formem 7 germanes. La superiora de la comunitat és la germana Pepita Minguell.

Què fem?

La comunitat ha estat sempre al servei dels objectius de l’escola, l’educació i l’evangelització. Les germanes d’aquesta comunitat sempre han estat molt integrades en el poble del Prat, reconegudes,acceptades i valorades

Ara, a l’escola tot el professorat és laic. Comptem amb un total d 47 professors i 13 de PAS. Un total de 60 treballadors. En aquests moments només una germana dóna classe a l’ESO amb mitja jornada laboral. Gna Marta Peiró és la directora titular, tasca que comparteix amb la de consellera de l’ equip de govern de la nostra provincia “Mater Carrmeli”-Europa. La Directora Pedagògica des de fa ja 9 anys és Dolors Cuevas-laica tenim direcció compartida des de tots aquests anys.

Col·laborem activament amb el Departament de Pastoral de l’escola i estem atentes perquè els laics responsables ara de la pastoral continuïn el mateix tarannà d’abans amb totes les celebracions, campanyes i activitats pròpies de la nostra missió evangelitzadora.
Les germanes de la comunitat col·laboren en serveis senzills però constants. Porteria, treballs de secretaria, reforç escolar, catequesis, eucaristia diària a la capella de l’escola i estar a punt per obrir a qui necessita alguna cosa.

En el Centre de Promoció Social “Francesc Palau” també treballem com a voluntàries.

A la parròquia de St.Pere i de St.Pau: catequesi, col.laboració en l’Eucaristia Familiar, una gna forma part del Consell Pastoral, animació de cants d’una eucaristia del diumenge, grup de comunió als malalts i les eucaristies a les residències d’avis.

I a la parròquia de St.Cosme: organista eucaristia del diumenge.


WordPress theme: Kippis 1.15